Zorgen voor een ander

Informatie en advies voor mantelzorgers

Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

U kunt terecht bij een steunpunt mantelzorg voor informatie en ondersteuning. De medewerkers kunnen u helpen bij regelwerk rondom de zorg. Soms regelen zij ook praktische hulp bij de mantelzorg. Dit heet ook wel respijtzorg.

De steunpunten organiseren ook activiteiten waar u andere mantelzorgers kunt ontmoeten en waar u informatie kunt opdoen over de zorg en het omgaan met de beperking van uw naaste.

Er zijn 2 steunpunten voor mantelzorg actief in de Westelijke Mijnstreek.

Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek

Voor mantelzorgers in de gemeenten Beek en Sittard-Geleen. Ook als u voor iemand zorgt die in 1 van deze gemeentes woont. Het Steunpunt is onderdeel van Partners in Welzijn.

Steunpunt Mantelzorg Zuid

Voor mantelzorgers in de gemeente Stein.

Binnenlopen bij het wijkteam (gemeente Beek)

Heeft u een vraag over mantelzorg en woont u in de gemeente Beek dan kunt u deze ook stellen bij het wijkteam. In de wijkteams in de gemeente Beek werken ook medewerkers van het mantelzorgsteunpunt mee. Kijk voor meer informatie bij Wijkteams Beek.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Ouderenadviseur of cliëntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand.

Meer lezen over cliëntondersteuning en ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn. De casemanager dementie wordt soms ook wel dementieverpleegkundige genoemd.

U kunt bij uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. Vaak is dit een wijkverpleegkundige.

Mantelzorgondersteuning van de gemeente

De gemeente zorgt ervoor dat mantelzorgers die daar behoefte aan hebben, ondersteuning en advies krijgen. U kunt hiervoor terecht bij het steunpunt mantelzorg. Wilt u meer lezen over de ondersteuning in uw gemeente, dan kunt u op de website van uw gemeente kijken:

Informatie bij het loket voor zorg en ondersteuning in uw gemeente

Heeft u een vraag over mantelzorgen of over mantelzorgondersteuning in uw gemeente? Dan kunt u ook contact opnemen met het loket voor zorg en ondersteuning in uw gemeente om uw situatie te bespreken; de Wmo-consulent zal dan met u meedenken over een passende oplossing voor uw vraag.

Zie ook