Wonen en huishouden

Hulp bij het aanpassen van uw woning

Als u minder mobiel bent en u wilt graag uw woonsituatie verbeteren, dan kunt u op de volgende manieren hulp inschakelen.

Samen kijken wat er moet gebeuren

Een familielid, vriend, vriendin of buurtgenoot kan eens met u door het huis lopen om te kijken wat u kunt veranderen om uw huis toegankelijker te maken.

Het is slim om meteen op te schrijven wat er moet gebeuren. En misschien ook wie u daarbij kan helpen.

Klusjes voor u doen

Misschien is er iemand die u kan helpen om uw woning toegankelijker te maken.

Bijvoorbeeld door het verwijderen van drempels, het monteren van steunbeugels en het verplaatsen of weghalen van meubilair. Denkt u ook aan de kleine dingen, zoals een kapstok lager ophangen. U kunt iemand uit uw omgeving vragen, zoals een familielid, buur of vriend(in). U zou er ook een klussendienst voor kunnen inschakelen. Of misschien kunt u een vrijwilliger vinden die u wil helpen.

De ergotherapeut

U kunt ook een ergotherapeut inschakelen. De ergotherapeut bekijkt uw woonsituatie en onderzoekt de mogelijke knelpunten. Hij of zij adviseert u welke aanpassingen en hulpmiddelen nodig zijn. Dit rapport kunt u gebruiken wanneer u woningaanpassingen gaat regelen.

De zorgverzekering vergoedt 10 uur ergotherapie per jaar. Sommige verzekeraars bieden nog een extra dekking van zo'n 2-5 uur per jaar.

De ouderenadviseur

Bent u op leeftijd, dan kunt u hulp vragen van een ouderenadviseur. De ouderenadviseur kan met u de mogelijkheden op een rijtje zetten en u helpen om aanpassingen aan uw woning te regelen.

Dubbel Duurzaam

Woont u in de gemeente Sittard-Geleen of Stein en heeft u een eigen woning? Dan kunt u een zorgscan van uw huis aanvragen via het project Dubbel Duurzaam. Een zorgcoach komt bij u langs en brengt in kaart welke maatregelen u kunt nemen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Het advies krijgt u in een uitgewerkt rapport.

De zorgscan kan gecombineerd worden met een energiescan. De energiescan is gericht op energiebesparende maatregelen.

Meer informatie over de kosten, de aanvraag en mogelijkheden om geld te lenen voor woningaanpassingen? Kijk op de website van Dubbel Duurzaam.

Zie ook