Vrijwilligerswerk

Vrijwilliger worden

U kunt op allerlei manieren passend vrijwilligerswerk vinden.

Vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek

De vrijwilligercentrale Westelijke Mijnstreek bemiddelt voor mensen die vrijwilligerswerk zoeken. Via de website van vrijwilligerscentrale kunt u zien wie er in de buurt hulp zoekt. U kunt via de vacaturebank direct met elkaar in contact komen.

Bij de vrijwilligerscentrale kunt u ook terecht met al uw vragen over vrijwilligerswerk. Heeft u ondersteuning nodig bij het vinden van een geschikte plek, dan kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met een medewerker van de vrijwilligerscentrale.

Bij een organisatie naar keuze

Veel maatschappelijke organisaties draaien voor een deel op vrijwilligers. U kunt zich zelf aanmelden bij zo'n organisatie. Waarschijnlijk kent u er wel een aantal in uw buurt. Bijvoorbeeld:

  • het ziekenhuis
  • de school van uw kinderen
  • de bibliotheek
  • het buurthuis
  • een sportvereniging

Kijk ook eens bij de informatie over soorten vrijwilligerswerk voor een overzicht van organisaties die op vrijwilligers draaien.

Mensen uit uw omgeving helpen

Andere vrijwilligers zoeken meer hun eigen weg, doen losse klusjes voor anderen, helpen mensen in hun omgeving of doen tijdelijke klusjes op eigen initiatief.

Binnenlopen bij het wijkteam

Inwoners van de gemeente Beek kunnen ook eens langsgaan op het spreekuur van het wijkteam in de buurt. Elk wijkteam is minstens één dagdeel per week aanwezig. U kunt er binnenlopen met al uw vragen over vrijwilligerswerk. Kijk voor tijden en adressen bij Wijkteams gemeente Beek.

Wijkkrant, buurtkrant of gemeentegids

Advertenties voor vrijwilligerswerk vindt u ook vaak in de lokale krant of de buurtkrant.

Zo staan er maandelijks vrijwilligersvacatures in de Nuutsbaeker (gemeente Beek). Ook kunt u eens in de gemeentegids kijken.

Tips om gerichter vrijwilligerswerk te zoeken

Weet u nog niet precies wat u zoekt, zet dan voor uzelf eens uw ideeën op een rijtje. Dan kunt u vervolgens gerichter vrijwilligerswerk zoeken. Stel uzelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat voor soort werk vindt u leuk? Bijvoorbeeld buiten of binnen? Met uw handen werken of juist vooral praten? Zelfstandig aan het werk, met een groep, of 1 op 1? Werk waar u ervaring mee heeft of juist iets totaal anders?
  • Waar bent u goed in? Kunt u goed met mensen omgaan, bent u creatief, weet u veel van financiën en administratie, heeft u een rijbewijs?
  • Met wat voor mensen wilt u werken? Kinderen, gehandicapten, sporters, ouderen, zieken?
  • Hoeveel uur bent u per week beschikbaar? Zijn er ook momenten dat u niet kunt?
  • Kunt u en wilt u op vaste uren beschikbaar zijn, of deelt u uw tijd liever zelf in?

Praat er ook over met mensen in uw omgeving. Misschien kent u wel iemand die al vrijwilliger is en kunt u met diegene een keer meelopen om te kijken of dat werk ook iets voor u is.

Zie ook