Vrijwilligerswerk

Vrijwilliger nodig

Een vrijwilliger zoekt u online zoeken via de website van de Vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek. Zo nodig staat de Vrijwilligerscentrale ook voor u klaar met informatie en advies.

Vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek

U kunt een advertentie plaatsen op de website van de vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek. Op die manier kunt u direct in contact komen met mensen die u willen helpen.

Lukt het u niet om op deze manier iemand te vinden, dan kunt u ook contact opnemen met een medewerker van de vijwilligerscentrale. Zij kunnen u adviseren en bemiddelen bij het zoeken van een vrijwilliger. Op de website van de vrijwilligerscentrale vindt u meer informatie over de vrijwilligershulp die ze bieden.

Vrijwillige thuishulp

Vrijwillige thuishulpen bieden praktische steun en hulp aan huis: hulp in het huishouden, bij klusjes, bij administratie of bij vervoer. Maar ook gezelschap. U vindt ze via een organisatie voor vrijwillige thuishulp of via de vrijwilligerscentrale.

Binnenlopen bij het wijkteam

Inwoners van de gemeente Beek kunnen ook eens langsgaan op het spreekuur van het wijkteam in de buurt. Elk wijkteam is minstens één dagdeel per week aanwezig. U kunt er binnenlopen met al uw vragen over vrijwilligerswerk. Kijk voor tijden en adressen bij Wijkteams gemeente Beek.

Vrijwilliger bij de mantelzorg

Bij de vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek kunt u ook een oproep doen of advies vragen als u ondersteuning zoekt bij de mantelzorg. Bijvoorbeeld iemand die af en toe langskomt om degene voor wie u zorgt gezelschap te houden.

Bij het mantelzorgsteunpunt in uw gemeente kunnen ze u ook meer vertellen over de mogelijkheden voor vervangende mantelzorg.

Maatjesproject

Maatjes zijn vrijwilligers die samen met iemand op stap gaan en activiteiten ondernemen. Soms helpen ze ook bij de administratie. Kijk bij Maatjesprojecten voor meer informatie.

VPTZ

Er zijn ook vrijwilligers die thuis helpen (of in een hospice) wanneer iemand op sterven ligt. Dit heet vrijwillige palliatieve terminale zorg, vaak afgekort VPTZ. U kunt terecht bij Stichting de Brug voor meer informatie over vrijwillige palliatieve zorg in de Westelijke Mijnstreek.

Landelijke vrijwilligersorganisaties

Er zijn ook een aantal landelijke organisaties die zich met vrijwilligerszorg bezighouden. U kunt contact opnemen met de afdeling bij u in de buurt om te informeren naar de mogelijkheden:

  • MEE (ondersteuning voor mensen met een beperking)
  • de Zonnebloem (bezoek, uitstapjes en vakanties)
  • het Rode Kruis (activiteiten (bijv. boottochten), contactcirkel en workshops)
  • Humanitas (o.a. maatjesprojecten, kindervakantieweken en hulp bij administratie)

Hulp van het loket voor zorg en ondersteuning in uw gemeente

Zoekt u een vrijwilliger, dan kan het loket voor zorg en ondersteuning in uw gemeente u ook verder helpen en de weg wijzen naar de juiste organisaties. U kunt contact opnemen voor meer informatie.

Zie ook