Zorg en ondersteuning

Rolstoel

Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl.

Soorten en maten

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de verschillende soorten rolstoelen. U kunt ook eens gaan kijken bij een organisatie die rolstoelen verkoopt of uitleent, bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel.

Voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag indienen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de uitleenservice. Een rolstoel via de Wmo is dan niet mogelijk.

Meestal is het lenen van een rolstoel gratis. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

In Sittard-Geleen is er naast deze uitleenservice ook een rolstoelpool. Een grote groep rolstoelgebruikers heeft een rolstoel maar af en toe nodig, bijvoorbeeld om één keer in de week boodschappen te doen of om een dagje uit te gaan. Deze mensen kunnen dan een rolstoel lenen via één van de uitleenpunten.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt contact opnemen met het loket voor zorg en ondersteuning in uw gemeente als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel.

Meer informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente:

Sittard-Geleen
Stein
Beek

Eigen bijdrage

Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage. Tenzij u kiest voor een duurdere rolstoel dan op basis van uw beperkingen noodzakelijk is. De meerkosten moet u dan zelf betalen.

Een sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten. Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten. Meestal vergoedt de gemeente een bepaald vast bedrag.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij: