Opvoeding en gezin

Consultatiebureau en schoolarts

De jeugdgezondheidszorg (jgz) is er om de groei en ontwikkeling van kinderen te volgen. Als ouder kunt u er terecht met al uw vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van uw kind.

U krijgt te maken met de jeugdgezondheidszorg in de vorm van het consultatiebureau. Later zien de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de jgz uw kind op school.

Het consultatiebureau

Heeft u een baby, dreumes of peuter, dan krijgt u te maken met het consultatiebureau. In uw gemeente vindt u het consultatiebureau bij Zuyderland jeugdgezondheidzorg. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Zuyderland.

Het consultatiebureau is telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer van het Centrum voor Jeugd en Gezin Westelijke Mijnstreek: 046 – 850 6910. Ook de locaties komen overeen met die van het CJG. Overzicht locaties.

Totdat uw kind 4 wordt kunt u met uw vragen terecht bij het consultatiebureau.

Op school

Vanaf het 4e levensjaar verlopen de contacten met de jgz vooral via de school van uw kind. Er zijn 2 meet- en weegmomenten op school (rond de 5 en rond de 10 jaar). U krijgt hierover vooraf bericht.

In de Westelijke Mijnstreek wordt de jeugdgezondheidszorg van 4-18 verzorgd door de GGD Zuid Limburg. De GGD is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

U kunt contact opnemen met de GGD via tel. 088 - 880 50 35 of e-mail InfoJGZ.WestelijkeMijnstreek@ggdzl.nl. U kunt ook contact opnemen met de school van uw kind.

Vaccinaties

Ook de basisvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt uw kind van de jgz-medewerkers. Heeft u de oproep hiervoor niet ontvangen, dan kunt u zelf contact opnemen.

Opvoedvragen

U kunt bij de jgz terecht met vragen over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. Maar ook als er iets in uw gezin niet lekker loopt, of u vragen heeft over opvoeden, kunt u terecht bij de jeugdgezondheidszorg.